Lähiöiden terveysasemat ja riskienhallinta ovat vaarassa


Ala-Malmille rakennetaan uusi perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus, joka otetaan käyttöön arviolta vuonna 2029.

Palvelujen keskittäminen Malmille voi johtaa Puistolan, Suutarilan ja Pihlajamäen terveysasemien ja neuvoloiden lakkauttamiseen.

Pihlajamäen terveysasema oli suljettuna tahallisen vesivahingon takia yli puoli vuotta. Palvelut saatiin järjestettyä ketterästi muissa toimipaikoissa, kunnes helmikuussa ne palasivat takaisin Meripihkatielle. Lähialueen asukkaille tämä oli hyvä uutinen, kun palveluiden ääreen ei tarvinnut enää matkustaa kauemmas. Nyt tilanne on muuttumassa, sillä terveysasemaa uhkaa sulkeminen.

Helsingin kaupunki aikoo säästää sotekiinteistöjen korjauskustannuksissa ja lakkauttaa useita terveysasemia ja neuvoloita - tai siis “siirtää toimintoja” isompiin yksiköihin. Asukkaiden hyvinvoinnin ja palvelujen käytön kannalta näen tässä useita riskejä.

Kuvitellaanpa, että pienet terveysasemat on lopullisesti suljettu. Jos Pihlajamäen terveysaseman sijaan Malmin terveysasemalla sattusi vesivahinko, tulipalo tai mikä tahansa muu asia, joka estäisi kiinteistön käytön, mihin asukkaat sitten menisivät saamaan palveluja? Oulunkylän terveysasema luultavasti natisisi liitoksistaan, jos palveluita pitäisi siirtää sinne.

Toiseksi, asukkaat arvostavat lähipalveluja. Liikuntarajoitteisena, pienen lapsen kanssa tai sairaana julkisilla liikkuminen voi olla vaivalloista. Palvelujen siirtyminen kauemmas nostaa kynnystä hakeutua vastaanotolle. On myös riski, että sellaiset asiakkaat, jotka tarvitsisivat ammattilaisen palvelua paikan päällä, valitsevat etävastaanoton ja tällöin tärkeitä asioita voi jäädä huomaamatta tai hoitamatta.

Palvelujen keskittämistä käytetään myös säästökeinona. Seinistä säästäminen on helppoa, mutta samalla säästökuuri saattaa kuin varkain siirtyä sotepalvelujen henkilökuntaan. On helppo siirtää henkilökuntaa sijaistamaan toinen toistaan ja yhdistellä useamman kollegan työtehtäviä yhdelle ihmiselle, kun saman katon alla kerta ollaan. 

Malmin terveysasema tarvitsee uudet tilat. Rakennus ei ole esteetön, esimerkiksi neuvolaan kannellaan vastasyntyneitä painavien ovien ohi. Tilojen varustuksessa ja opasteissakin olisi parantamisen varaa. Uutta terveysasemaa ei tulisi kuitenkaan rakentaa lähiöiden palveluiden kustannuksella, vaan pitää koko Helsinki palveluissa mukana.

Seuraava
Seuraava

Tavoitteeni kuntavaaleihin 2025