Totuus Ylen rahoituksesta - vastine TS:n artikkeliin
Turun Sanomissa 18.8.2024 haastateltiin parlamentaarisen työryhmän jäseniä Yleen kohdistuvista leikkauksista. Toimittajana ja Ylen työntekijänä minua hämmentää jutun journalistinen laatu. Toimittaja Joonas Kuikka jättää toistuvasti kertomatta olennaisia faktoja, joiden puuttuminen johtaa lukijaa harhaan.
Ensimmäiseksi kuvatekstissä toimittaja jättää auki, miksi Yle ei jatka yhteistyötä Keskisarjan kanssa. Ylen linjaukset poliitikkojen henkilöbrändien nostamiseen ovat tiukat. Kukaan ammattipoliitikko tai esimerkiksi eduskuntavaaleissa ehdolla oleva ei saa saada ilmaista mainosta valtion mediassa näkymällä omassa ohjelmassaan.
Toiseksi toimittaja ei ole selventänyt indeksijäädytyksien merkitystä inflaation näkökulmasta, vaan tyytyy siteeraamaan Keskisarjaa, joka väittää että indeksijäädytys ei leikkaa euroakaan Yleltä.
Kolmanneksi Kuikka vertaa Sanoman ja Ylen budjetteja toisiinsa ja toteaa, että "Ylellä on siis kaupalliseen mediaan verrattuna selvästi enemmän työntekijöitä ja vähemmän journalistista lopputuotetta." Kenties toimittaja ei tunne Ylen toimintaa kovin hyvin, sillä journalistisen sisällön lisäksi Ylen tehtäviin kuuluvat esimerkiksi huoltovarmuuteen liittyvät tehtävät sekä studioiden ja rekvisiitan vuokraaminen yrityksille. On laiskaa rinnastaa täysin erilaisia mediataloja toisiinsa vain budjettien ja sanomalehtien määrän perusteella.
Neljänneksi jutun lopussa viitataan vielä Ylen toimittajaan liittyvään kohuun - jälleen Keskisarjan kommentin säestämänä. Hän antaa ymmärtää, että Ylen kritisoinnista voi saada potkut. Kommentti ei perustu mihinkään faktoihin. Ylessä sen sijaan suhtaudutaan erittäin vakavasti henkilötietojen vuotamiseen julkisuuteen.
Lukijana jään miettimään, oliko Turun Sanomien juttu tarkoitushakuinen vai kiiressä kokoon kyhätty haastattelu, johon ei ehditty tehdä taustatyötä. Toivottavasti jatkossa saamme lukea hieman laadukkaampia Yle-kritiikkejä.