YEL-lakiuudistus ei saa kaataa yksinyrittäjien taloutta
Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi yrittäjän eläkelain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Viime kesänä Finanssivalvonta otti kantaa siihen, että nykyinen käytäntö, jossa eläkeyhtiöt eivät riittävästi käytä harkintaa yrittäjien työtulon laskemisessa. Raportissa todetaan, että ’’Mahdollinen menettely, jossa yrittäjän oma arvio lähes poikkeuksetta vahvistetaan lopulliseksi työtulon määräksi, ei täytä vaatimusta yhtiön omasta harkinnasta eikä siten vastaa sääntelyn vaatimuksia työtulon määrittämisestä.’’ Lisäksi eläkeyhtiöt saivat moitteet siitä, että niiden viestintä YEL-maksun määrittämisestä on johtanut yrittäjiä harhaan ja tehnyt lain vastaisesta toiminnasta normaalin käytännön. Nykyinen käytäntö, jossa yrittäjät ovat voineet hyvin pitkälle määrittää itse YEL-vakuutuksen tason on johtanut alivakuuttamiseen, josta seuraa se, että yrittäjien eläketurva ei ole riittävällä tasolla. Valtio osallistuukin vuosittain noin 400 miljoonalla yrittäjien eläkkeiden maksamiseen. Tästä on seurannut tarve muuttaa lakia.
Tulevalla lakimuutoksella pyritään saamaan YEL-maksut työpanosta vastaavalle tasolle. Suomen Yrittäjät puoltaa lakimuutosta, mutta haluaa tarkennuksia yrittäjän työtulon määrittämiseen niin, ettei muutos koskisi ollenkaan osa-aikaisia yrittäjiä. Olen pitkälti samoilla linjoilla Suomen Yrittäjien kanssa, mutta otan painokkaasti kantaa siihen, ettei pienituloisia yrittäjiä tule unohtaa tässä uudistuksessa.
Suomessa on lähes 200 000 yksinyrittäjää. Päätoimisista yksinyrittäjistä joka kolmas ja kaikista yksinyrittäjistä noin puolet tienaa alle 2000 euroa kuukaudessa. Lähes puolet yksinyrittäjistä varautuu sijoittamalla eläkkeiseen ja yllättäviin elämäntilanteisiin, mutta yli puolet yksiyrittäjistä on täysin YELin varassa. Jos tulot ovat pienet, nousevat YEL-maksut voivat tehdä yrittämisestä kannattamatonta. Yritystoiminnan tulee toki olla kannattavaa, mutta elinkustannusten noustessa huimaa vauhtia järjestelmä tulee uudistaa riittävän pitkällä aikajänteellä sekä antamaan yrittäjille parempi sosiaaliturva. Tässä tapauksessa huono viestintä on herättänyt yrittäjissä pelkoa toimeentulosta, vaikka laki on vielä käsittelyssä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Katja Ylisiurua
Eduskuntavaaliehdokas (vas.)
Uudenmaan vaalipiiri